Conventionele Technieken

HEPA (High Effiency Particulate Air)

Het principe van een HEPA filter is puur mechanische zodat er geen ongewenste ontwikkeling van ozon of ionisatie plaats vind. Deeltjes worden afhankelijk van de gebruikte filter klasse in verschillende mate uit de lucht gefilterd.

Filter klasse F5 – F9: Gemiddeld rendement.

Deze wordt bijvoorbeeld gebruik als een voorfilter voor een hoog rendement luchtfilter of een airconditioning- en ventilatiesysteem.

Filter klasse H10 – H14: Hoogrendement.

Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt in de micromechanische industrie (computerruimtes, telefooncentrales) of in spuitcabines en luchtbehandelinginstallaties (voor het reinigen van aanvoerende lucht).

De filtermatten zijn gemaakt van fiberglas en filteren deeltjes groter dan 1 µm uit de lucht.Een HEPA filter verwijderd geen bacteriën, virussen en/of ziektekiemen uit de lucht. Daarnaast is regelmatig onderhoud in de vorm van vervanging of reiniging noodzakelijk.

Nice-R™ maakt gebruik van HEPA filter van klasse H13 met een hoogrendement (afscheiding > 99,95%).

UV Lampen

Ultraviolette stralen zijn elektromagnetische golven. UV-C straling heeft een golflengte van 280 – 100 nm. Deze zeer korte golflengte heeft een kiemdodend effect.

Micro-organismen bevatten nu nucleïnezuur (DNA en RNA) waarin de genetische informatie van de cel worden opgenomen. Doordat de nucleïnezuren de UV-C stralingsenergie absorbeert wordt er een fotochemische proces geactiveerd. Het vermenigvuldigingsproces van de micro-organisme wordt hierdoor geschaad en de ziektekiemen worden gedeactiveerd. Dit gebeurd in fracties van seconden.

Zo worden bacteriën, virussen, gisten en schimmels door een UV-C straling gedood. Echter is een van essentieel belang dat er een voldoende hoge UV dosis voor een succesvolle sterilisatie.

Dit is een van de nadelen van UV-C: Deze high-energy ultraviolette straling moet worden gegenereerd met een relatief hoog energieverbruik. Het hoge energieverbruik en de binnen een paar maanden een afnemende werking zorgen ervoor dat de UV-C lamp regelmatig vervangen moet  worden wat hoge exploitatiekosten veroorzaakt. Bovendien produceren deze UV-C lampen erg veel ozon. Het effect van het elimineren van geuren is nogal zwak.

Elektrostatische filter

Een elektrostatische filter reinigt de lucht door gebruik te maken van de elektrostatische aantrekkingskracht van de vuildeeltjes in de lucht. De filter creëert een magnetische veld waardoor de ijzerdeeltjes in lucht worden aangetrokken.

De zwevende deeltjes in de lucht worden door een hoge spanning elektrische geladen waardoor de vuildeeltjes vervolgens wordt aangetrokken door het elektrostatische veld.

Het nadeel van deze manier van filteren is de geringe doorlating van lucht door de vrije convectie. Daarnaast slaan de verontreinigde deeltje tegen de elektroden aan door de aantrekkingskracht. Deze dienen dan regelmatig schoongemaakt te worden.

Commerciële luchtreinigers gebruiken vaak een combinatie van verschillende methoden.